Home > Over Furaha > Furaha Centre

Hoe het allemaal begon….

Het Furaha Centre werd in 2005 opgericht door Boniface, een Keniaanse man met het hart op de goede plek. Hij groeide op in de omgeving van het weeshuis in een arm gezin. Hem werd ooit een kans geboden met de financiering van een opleiding. Tegenwoordig heeft hij een goede baan in Nairobi. Boniface is vastbesloten de kans die hij zelf kreeg door te geven aan de lokale bevolking, in het bijzonder aan de kinderen. Hij gelooft erin dat onderwijs en een veilige basis ervoor kunnen zorgen dat een kind in de toekomst ook weer hulp kan bieden aan anderen. Om zijn doel te bereiken heeft Boniface met eigen geld het weeshuis en de school opgezet. In 2011 is Stichting Furaha opgericht om dit bijzondere project te steunen.

Het weeshuis

De toekomst van een kind begint bij een veilig thuis. Het weeshuis van Furaha Centre biedt een thuis aan 25 kinderen, 12 jongens en 13 meiden variërend in leeftijd van 6 tot 16 jaar. De kinderen wonen samen met een huismoeder in een huis naast de school, de bouw van dit huis werd  mogelijk gemaakt door donaties aan de stichting. De kinderen krijgen 3x per dag een maaltijd betaald met donaties van Furaha Sponsor Parents. Op het menu staat vaak ugali, dat is een deegproduct en Keniaanse specialiteit. Ook wordt er vaak skuma wiki geserveerd, dat is een groente vergelijkbaar met andijvie. Verder bestaat het eten uit rijst, mais, bonen, soms vis of vlees en zo nu en dan fruit. Een vrouw uit het dorp verzorgt de maaltijden in een door stichting Furaha gebouwde keuken.

De School

Onderwijs biedt een kind kansen op een gelukkig leven. Naast het weeshuis runt Furaha Centre een kleine privé-school die is geregistreerd bij de Keniaanse overheid. Alle docenten zijn gediplomeerd onderwijzer en werken onder leiding van hoofddocent Phember. Het team is heel toegewijd en bereidt om te werken voor een minimumloon. Naast de weesjes volgen ook dorpskinderen het onderwijs. Tijdens hun opleiding leren kinderen de nodige basiskennis. Ze volgen vakken zoals hun moedertaal Swahili, Wiskunde, Biologie, Engels en Catechese. Bovendien leren de kinderen groente verbouwen, de was doen, koken en kleding maken of repareren, zodat ze ooit op eigen benen kunnen staan.

De kliniek

In 2013 nam Furaha bestuurslid Wilhelmien het initiatief om een kleine kliniek te starten op het terrein. In Nederland is zij werkzaam als verpleegkundige, haar kennis en vaardigheden kwamen in Kenia dus zeer goed van pas. “Wilhelmien`s Clinic” is naar haar vernoemd. De kliniek voorziet in eerste hulp en is een dokterspost voor kleine ongevallen. Alle benodigdheden worden betaald door stichting Furaha en gekocht in de plaatselijke apotheek.